Historia e Universitetit

 

Origjina

 
Katedralja e San Ciriaco's dhe Harku i Trajanit

Katedralja e San Ciriaco's dhe Harku i Trajanit

 

 

Prania e nje Universiteti ne Ankona eshte realitet i koheve te fundit dhe rezultat i forcave kulturore, sociale, ekonomike dhe historike. Ne Mesjete Ankona, tashme qender e Shkolles se Drejtesise, mori nga Papa Pio V autorizimin per te krijuar nje "Studium Generale cuiuscumque Facultatis et Scientiae," per te ofruar leksione ne Drejtesi Civile dhe Kanonike dhe Teologji, bashke me mundesine per te krijuar Fakultete te tjera. Mesuesve dhe studentave iu njohen privilegje, prerogativa dhe imunitete te garantuara nga Studimet e tjera te pergjitheshme, si ato te Bolonjes ose Padoves.

 

"Studiumi" i ri i karakterizuar nga entuziazmi i studimit per me shume se nje shekull, pesoi nje renie graduale ne gjysmen e dyte te shekullit te shtatembedhjete kur te rinjte e familjeve te pasura zgjodhen per te studiuar ne Universitetet me te famshme te Romes dhe te Bolonjes. Kjo renie kulmoi ne 1739 me mbylljen e pare te "Studium-it".

 
Rektorati

Rektorati

 

 

 

Në 1746, këshilli i qytetit miratoi një rezolutë, e cila u miratua më pas nga Papa Benedikti XIV, për të ri-hapur kryesine e Ligjit Civil dhe Ligjit Kanonike. Megjithate, turbullirat politike te 1797-1799 çuan në mbylljen e "studium" për herë të dytë. Aspiratat e Ankona për të hapur Universitetin dukeshin nje gënjeshtër fjetur për më shumë se një shekull deri në fund të Luftës së Parë Botërore.

Në fillim, kjo dëshirë për të ri-krijuar Universitetin ishte e paqartë dhe konfuze, por shpejt mori formë për shkak të vetëdijes në rritje të nevojës për arsimin e lartë në nivel rajonal.


Një shumëllojshmëri e propozimesh u moren parasysh gjatë 1920, por asnjëri prej tyre nuk shkoi përtej fazës se planifikimit. Një propozim i tillë ishte krijimi i një Konfederatës Rajonale të Universitetit me Rektoratin në Ankona, e cila ishte gjithashtu organizuese e një programi tre vjeçar në Mjekësisë Klinike dhe e një shkolle pak të përcaktuar të tregtisë.

 

 
Komuna e Ankonës

Komuna e Ankonës

 

 

Në vitin 1930, u perpilua skica e një plani për një sistem universitar rajonal. Plani ishte që të përfshinte një universitet në Ankona dhe u takua me mbështetësit e ndriçuar dhe të vendosur të Presidentit dhe anëtarëve të Institutit të Shkencave, Letërsisë dhe Arteve e cila u themelua në kryeqytetin e rajonit në1925. Bazat per hedhur themelet per nje Universitet, te cilat u nderprene gjate Luftes se Dyte Boterore, rifilluan ne periudhen e pasluftes me nje mori propozimesh dhe kerkesash te cilat hasen refuzimin e  ministrave te qeverise.

 

Më ne fund, në vitin 1959 Këshilli i qytetit miratoi krijimin e një konsorciumi (i përbërë nga qeveritë komunale dhe provinciale dhe nga Dhoma e Tregtisë) për avancimin e arsimit të lartë në Marche si dhe u themelua Fakulteti i Ekonomisë dhe i Tregtisë, i qeverisur nga Universiteti i Urbinos.  Leksionet filluan ne fillim te Nentorit 1959, tre muaj perpara se te Fakulteti i Ekonomise dhe i Tregtise te njihej ligjerishte (Dekreti Presidencial u miratua në shkurt 1960).

 

 
Pamje nga Ankona

Pamje nga Ankona

 

 

Dhjete vjete me vone ne 1969 Keshilli drejtues i Konsorciumit, nen udheheqjen dhe drejtimin e Profesor Trifoglit, miratoi te gjitha veprimet qe lidhen me krijimin e Universitetit te Pavarur te Ankones dhe aktet nenligjore qe krijuan nje kurs dy vjecare per Fakultetin e Inxhinierise dhe nje kurs tre vjecare per Fakultetin e Mjeksise dhe Kirurgjise.  Këshilli i Lartë për Arsimin Publik miratoi veprimet e ndërmarra nga Konsorciumi dhe njohi zyrtarisht  Fakultetin e Inxhinierisë për vitin akademik 1969-1970 dhe Fakultetin i Mjekësisë dhe Kirurgjisë për vitin e ardhshëm. Universitetit i Pavarur i Ankonës u njoh shpejt si një universitet shtetëror në 18 janar 1971.

 


Qyteti i Ankonës më në fund mburrej me universitetin e vet, dhe këto dy Fakultete te para u bashkuan më vonë me Fakultetin e Ekonomisë dhe Tregtisë. Gjatë vitit akademik 1988-1989 u themelua Fakulteti i Bujqësisë u themelua (diplomë në shkencat bujqësore), si dhe Fakultetin i matematikës, fizikës dhe shkencave natyrore me kurse diplomimi ne biologji te pergjitheshme dhe master ne bologji detare, oqeanografi dhe bioteknologji.

 
Kompleksi Monte Dago

Kompleksi Monte Dago

 

Ne 2009, Universiteti kishte 5 Fakultete, 21 kurse te ndryshme diplomimi (3 vjete- niveli i pare), 19 kurse diplomimi (niveli i dyte), 3 dege universitare me hyrje te kufizuar ( 1 ne inxhinieri - 5 vjet, 1 ne mjeksi e kirurgji - 6 vjete dhe nje ne stomatologji - 6 vjete), 11 kurse profesionale studimore, 29 fusha te specializimit, dhe 10 programe doktoraturash me zyrat e tyre administrative ne Ankona.

Rregjistrimi fillestar i 290 studenteve ne vitin akademike 1969-70 eshte rritur ne menyre progresive ne 17,000 ne 2009-2010. Fakulteti aktualisht numeron 550 profesore, asistente dhe kerkues, bashke me 181 veta te stafit te perkohshem dhe 605 veta te personelit teknik dhe administrative. Aktivitet mesimore dhe kerkimore ishin vendosur dikur ne lokalitete te ndryshme, te cilat shpesh ishin te papershtateshme. Ata aktualisht jane te grupuara ne tre komplekse kryesore.

Kompleksi i Shkencave dhe Inxhinierise gjendet ne Monte Dago, dhe kjo ndertese monumentale dhe prestigjoze eshte projektuar nga Belluschi, nje arkitekt Italo-American. Ky kompleks permbane Fakultetin e Inxhinierise, Fakultetin e Bujqesise dhe Fakultetin e Matematikes, Fizikes dhe Shkencat Natyrore. Nderitmi aktualisht po kompletohet per te permbushur nevojat mesimore dhe laboratorike te Fakultetit te ri te Biologjise.

 
Kompleksi Villarey

Kompleksi Villarey

 

Nje kompleks i dyte eshte vendosut ne Torrette per nevojat biologjike, shkencore dhe klinike te Fakultetit te Mjeksise dhe Kirurgjise. Kompleksi i trete eshte vendosur ne qendren e qytetit ish-kazerme historike qe quhet "Caserma Villarey" dhe permban Fakultetin e Ekonomise. Villa Maria, qe ndodhet prane Passetto's eshte nje qender studimi shtese per stomatologjine dhe protezat dentare. Zyrat administrative dhe Rektorati i Universitetit jane te vendosura ne qendren e qytetit ne "Piazza Roma" ne ate qe dikur ishte Ndertesa e Qeverise, ndersa njesite e tjera administrative jane te vendosura ne ndertesa te tjera afer ketij pallati.

 

Universiteti permban gjithashtu nje kompleks sportiv qe ndodhet ne Posatora, ish- Fakulteti i Mjeksise dhe i Kirurgjise para se te shkaterrohej nga nje rreshkitje toke katastofike ne 1982. Ne te njejten zone, eshte planifikuar nje kopesht i ri botanik i cili, se bashku me fermat kerkimore universitare (qe aktualisht eshte operativ) ne qytetin e Agugliano's, integrojne objektet shkencore dhe mesimore te Fakultetit te Bujqesise.

 

Per me teper, planet e ardheshme perfshijne rinovimin e ish-kazermes Stamira, blerja e fundit e bere nga Universiteti. Kjo ndërtesë është propozuar si një vendbanim mysafir për studentët dhe studiuesit nga universitetet e tjera italiane dhe të huaja të cilët gjithnjë e më shpesh ndjekin kurse dhe kryejë kërkime në institute dhe departamenteve të ndryshme, brenda kontestit te projekteve kombetare dhe nderkombetare.  Ne 18/01/2003 Universiteti i Ankonës ndryshoi emrin e saj në "Università Politecnica delle Marche".